Bärrutor med topping

Jag gillar verkligen kakor i alla möjliga former och storlekar. Allra helst när man kan förändra dem och kombinera smaker på så många olika vis. Och bara med små medel och samma grundrecept. 
 
Alt.
Laktosfritt (välj laktosfritt smör)
 
Blåbärsrutor: ca 25 st
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 msk vaniljsocker
  • 2 msk bakpulver
  • 300 g rumsvarmt smör (alt. laktosfritt)
  • 3 ägg
  • 250-300 g blåbär (eller andra bär)
Topping:
  • 150 g smör (alt. laktosfritt)
  • 4 1/2 dl havregryn
  • 3 dl rörsocker
 
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt smöret, blanda till en deg och rör tillsist ned äggen. Tryck ut degen i en långpanna som är klädd med bakplåtspapper. Bred ut blåbären över degen och börja med toppingen. Till toppingen så smälter du smöret och blanda ned havregrynen och rörsockret. Fördela toppingen över blåbären och stoppa in kakan i ugnen. Grädda i 200°, mitt i ugnen i ungefär 30 minuter. Låt kakan sedan svalna och skär den då i rimliga bitar. 

Kommentera här: